Moet een controller kunnen boekhouden?

Data analyse, business intelligence, blockchain, IT-governance; het zijn onderwerpen die de hedendaagse business controller moet snappen. Wat wel eens wordt vergeten is dat de controller echter ook verstand moet hebben van boekhouden. Niet het rechttoe rechtaan boekhouden, maar wel de onderlinge verbanden die aanwezig zijn in de waardeketen.

Waarom?

De boekhouding kent tegenwoordig veel journaalposten die automatisch gegenereerd worden. Feitelijk wordt de omvang van het werkkapitaal daarmee automatisch bepaald. En daar loop je als organisatie een risico. Wat is de stand van de verplichtingen, hoeveel posten staan er nog open, wat moeten we precies betalen, en wanneer is dit te verwachten. Ik merk in mijn praktijk dat de business controller dit moet begrijpen om de managers die hij adviseert uit te leggen wat te doen en wat niet te doen. Als je een boekhouding niet doorgrondt, kan je die ook niet uitleggen.

Maar er is nog een heel belangrijke reden. In het jaarwerk van de accountant is de totstandkoming en de omvang van de voorzieningen een belangrijk issue. Daar moeten tegenwoordig position papers over worden geschreven. De voorzieningen hebben behoorlijke resultaat effecten, en alleen al daarom moet de controller weten hoe dit allemaal precies uitwerkt. De controller moet voldoende tegenwicht kunnen bieden aan de externe accountant.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.