Het belang van correlatie?

Iedereen van ons die werkt met data bij besluitvorming in zijn of haar organisatie zal zo langzamerhand wel eens hebben gehoord dat wanneer er sprake is van een bepaalde correlatie tussen twee gegevens (bijvoorbeeld prijs en aantal boekingen in een hotel), dat je vrij zeker kunt zijn dat een bepaalde actie ook een bepaald gevolg heeft. Als je de prijs van een artikel verlaagt, kun je er vrij zeker van zijn dat jouw klanten meer zullen kopen. Zo zijn er nog wel meer verbanden te verzinnen.

Dit klinkt allemaal erg aannemelijk en ik ben ook eigenlijk wel voorstander van dit soort eenvoudige verbanden. Totdat ik laatst iets las over risico’s. Als je jezelf dan al laat leiden door een bepaald verband, en je laat bijvoorbeeld een algoritme voor je beslissen, dan is het wel handig om te weten welke risico’s je loopt. Wat gaat er fout als het veronderstelde verband zich niet voordoet?

Het is een afweging die je moet maken. Welk risico ben je bereid te lopen. Als je een beslissing over prijs neemt, en die pakt niet helemaal goed uit, dan kan het eventueel nog wel loslopen. Maar wat met betrekking tot de veiligheid van je producten? Moet een product 100% veilig zijn? En wat zijn de kosten als een product niet 100% veilig is? U kunt zeker voorbeelden verzinnen van organisaties die ten onder zijn gegaan aan onveilige producten, maar er zijn ook organisaties die er minder last van hebben.

Wat betekent dit nu voor de eerste vraag die ik stelde. Het is van belang om de correlatie niet alleen rekenkundig te bekijken, maar ook te kijken naar de logica die achter het verband zit. En de context waarin. Veiligheid is typisch zo een onderwerp. Wat maatschappelijk gezien 10 jaar geleden nog geen probleem was, kan dit nu zeker wel zijn. En omgekeerd. Kortom, gebruik ook bij correlatie het gezonde verstand, en laat niet alleen de cijfers spreken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.